Hyppää sisältöön
Kasvualustat

Nurmikkomulta PLUS

Kekkilä Nurmikkomulta PLUS -tuotekuva

Kekkilä Nurmikkomulta PLUS on erinomainen kasvualusta puistonurmikoille ja nurmialueille, joilta vaaditaan erityistä kestävyyttä runsaan käytön tai raskaiden hoitokoneiden takia. Se on levitysvalmis, kalkittu, kompostilannoitettu ja seulottu kasvualusta puistonurmikoille.

Kulutusta kestävälle nurmikolle

Kiviaines tekee kasvualustasta läpäisevän

Soveltuu kunnossapitoluokitus R1 – R4 nurmikoille (ent. hoitoluokat A1 – A3)

pH

5,5 – 6 – 7,5

Johtokyky

15 – 45 – 70 mS/m (perustusvaiheessa arvot voivat olla korkeampia)

Orgaaninen aines

6 – 8 – 10 paino-%

Tilavuuspaino

700–1000 < kg/m³

Kekkilä Nurmikkomulta PLUS -tuotekuva
  • Vihermympäristöliiton kunnossapitoluokitus R1 – R4 nurmikoille (ent. hoitoluokat A1 – A3)
  • Tuotteen kivennäisainespitoisuus on Istutusmultaa korkeampi ja sitä myöden kantavuus parempi.
  • Kasvualusta ja sen pinta säilyvät vettä läpäisevinä kivennäisaineksen ansiosta, varmistaen juurtumisen ja itämisen vaativissakin olosuhteissa.
  • Kotipihan nurmikoille suosittelemme kasvualustaksi Istutusmulta PLUS -tuotetta , joka on erinomainen yleiskasvualusta myös pihan koristekasveille.
  • Huomaathan, että irtomulta poikkeaa pakatuista tuotteistamme.
  • Määrää laskiessa ota huomioon, että tuote tiivistyy perustusvaiheessa noin 20 %.

Yleistä

  • Määrää laskiessa ota huomioon, että tuote tiivistyy perustusvaiheessa noin 20 %.
  • Kasvualusta tulee käyttää mahdollisimman pian toimituksen jälkeen, sillä ravinteiden määrät muuttuvat varastoinnin aikana. Varastoidessa lyhyitäkin aikoja tulee kasvualusta peittää kastumisen ja rikkaruohottumisen estämiseksi.
  • Kuivina kausina kasvualustan pinta saattaa lajittua, jolloin se voi näyttää hiekkaiselta. Hyvin peitetty siemen ja jyrätty maan pinta takaavat tasaisemman kosteuden ja paremmat itämisedellytykset.
  • Mahdolliset rikkakasvit tulee torjua ajoissa leikkaamalla, vaikka itse nurmikko ei vielä leikkausta tarvitsisi. Rikkakasveja ei kannata kitkeä, sillä ne häviävät nurmikosta säännöllisten leikkuiden myötä.
  • Kasvualusta on lannoitettu kompostilla ja ravinteet riittävät ensimmäiselle kasvukaudelle. Hoitolannoitus on hyvä aloittaa toisella kasvukaudella.

Käyttöohjeet Nurmikkomulta: Nurmikon perustaminen ja hoito

    1. Perusta nurmikko keväällä tai syksyllä. Nurmikon voi perustaa myös kesällä, mutta silloin on varauduttava erityisen säännölliseen kasteluun. Parhaan tuloksen saa tekemällä kylvön syksyllä, jolloin itävä nurmikko saa hyvin kosteutta ja kehittyy melko vahvaksi seuraavana keväänä. Jos haluat nopeammin käyttövalmiin nurmikon, voit kylvön sijaan asentaa siirtonurmikon tiivistetyn kasvualustan päälle.
    2. Muotoile pohjamaa ja salaojita se tarvittaessa. Huomioi, että pohjamaassa on riittävästi kaltevuutta, ja ettei siihen jää painanteita. Näin vesi ohjautuu haluttuun suuntaan tasaisesti.
    3. Levitä kasvualusta tasaisesti. Noin 20 cm paksuinen kerros tiivistettynä on sopiva kasvualustapaksuus nurmikolle. Rinteisiin ja paahteisiin paikkoihin suosittelemme tätäkin paksumpaa kerrosta.
    4. Peruslannoitus: Kekkilän PLUS- ja LAN-kasvualustat ovat valmiiksi lannoitettuja ja kalkittuja, eivätkä ne tarvitse lisälannoitusta tai kalkitusta nurmikon perustamisvaiheessa.
    5. Tasoita kasvualusta ja jyrää se tiiviiksi. Tarkista, ettei pintaan jää painanteita, sillä tasainen nurmikko on paremman näköinen ja helpompi hoitaa. Jyrätyn kasvualustan tulee kestää kevyttä kävelyä. Kylvä tarkoitukseen sopivaa nurmikon siemenseosta noin 2–3 kiloa/100 m². Suosittelemme seoksia, joissa on noin 5 % yksivuotista raiheinää.
      Sekoita siemenet pintamultaan kevyesti haravalla. Jyrää vielä kerran, näin siemenet kiinnittyvät kasvualustaan, saavat tasaisemmin kosteutta ja itävät varmemmin. Kasvualustan pinnan tasaisuus ja sopiva tiiviys ovat tärkeitä myös siirtonurmikolle. Asenna siirtonurmikko yleisten ohjeiden mukaisesti.
    6. Varmista riittävä kosteus. Paras aika nurmikon perustamiselle on kevät tai syksy, jolloin maa on luontaisesti kosteampi. On hyvin tärkeää, ettei nurmikko pääse kuivumaan itämisvaiheessa tai kesähelteellä. Maan ollessa kuiva,
      kastele sadettamalla 5–6 tuntia vuorokaudessa. 1 mm sademäärä kastelee noin 1 cm maata. Mullan tulee kastua koko paksuudeltaan, sillä pintakastelu tekee nurmikosta pintajuurisen ja aran kuivumiselle poutakausina. Nurmikko kestää kuivuutta sitä paremmin, mitä paksumpi multakerros on. Siirtonurmikkoa on kasteltava 2 viikkoa päivittäin juurtumisen varmistamiseksi, aluksi useammin ja välejä harventaen.
    7. Leikkaa nurmikko ensimmäisen kerran sen ollessa noin 10 cm korkea. Jos kylvökselle kasvaa rikkakasveja, on ne hyvä leikata ruohonleikkurilla ennen kuin ne kasvavat liian korkeiksi tai ehtivät kukkia. Yksivuotiset rikkakasvit eivät kestä leikkausta ja häviävät kasvustosta ilman muita toimenpiteitä. Ensimmäisillä leikkauskerroilla ruohonleikkurin terä on hyvä säätää ylimmälle tasolle, jotta nurmiheinät eivät vioittuisi liian varhaisesta matalasta leikkauskorkeudesta. Varmista, että leikkurin terä on teroitettu, sillä tylsä terä voi repiä kasvuston irti juurineen. Monivuotisia rikkakasveja voi kitkeä mekaanisesti tai torjua tarkoituksen sopivalla kasvinsuojeluaineella.
    8. Lannoitussuositus:Levitä lannoitteet aina mahdollisimman tasaisesti ja kastele lannoittamisen jälkeen, jos ei sada. Näin lannoite ei aiheuta polttovioituksia nurmen pintaan.
      • Kylvönurmikko kevätkylvönä ja siirtonurmikko kevätasennuksena: PK-lannoitus elokuun aikana, seuraavalla kasvukaudella normaali hoitolannoitus keväästä alkaen.
      • Kylvönurmikko syyskylvönä: Seuraavan kevään ensimmäinen lannoituskerta keskikesällä, typpipitoisella lannoitteella valmisteen ohjeiden mukaisesti. Elokuun aikana annetaan syyslannoite valmisteen ohjeiden mukaisesti.
      • Siirtonurmikko syysasennuksena: Lannoita keväästä alkaen normaalin hoitolannoituksen mukaisesti.

      Hoitolannoitus:
      Nurmikko tarvitsee vuosittaisen hoitolannoituksen.

      • Kevätlannoitus tehdään toukokuussa typpipitoisella (N) hoitolannoitteella. Levitä lannoite keväällä vasta mahdollisen kevätpuhdistuksen jälkeen, ettei lannoite lähtisi haravointijätteen mukana.
      • Kesälannoitus tehdään tarpeen mukaan keskikesällä joko typpi (N)- tai NPK-lannoitteella valmisteen ohjeiden mukaisesti.
      • Syyslannoitus: Syksyllä nurmikko hyödyntää fosforia (P) ja kaliumia (K). Elokuun aikana PK-lannoitus.
      • Ylläpitokalkitus on hyvä tehdä 1-2 vuoden välein Kekkilä Rakeinen kalkilla tai muun kalkitusaineen käyttöohjeen mukaisesti. Kalkin käyttö edistää myös juuriston ravinteiden ottoa.
    9. Nurmikon ylläpitohoito on tärkeää. Haravoi nurmikko varhain keväällä puhtaaksi kuolleesta kasvustosta. Voit lisätä Kekkilä Nurmikon hoitomulta PLUSsaa tai karkeaa hiekkaa nurmikon pintaan edistämään nurmikon kasvua ja parantamaan kilpailukykyä sammalta vastaan. Leikkaa nurmikko melko lyhyeksi kasvukauden päätyttyä. Haravoi paksut lehtikerrokset pois nurmikolta ennen talventuloa.

Tarkista tuotteen saatavuus asiakaspalvelusta puh. 020 331 404.

Etsi