Hulevesikasvualustat: Biohiilen jäljillä Tukholmassa

Tukholmassa erilaiset hulevesikasvualustat kuten läpäisevä ja suodattava biohiilikasvualusta ovat olleet käytössä jo useamman vuoden ajan. Tutustu esimerkkikohteisiin.

Työtä on tehty jo 10 vuoden ajan, ja kokemuksia on karttunut. Tutustuimme syksyllä 2018 useisiin erityyppisiin kohteisiin, joissa hulevesikasvualustat ovat käytössä. Ekskursion järjestivät Ramboll ja Kekkilä, oppainamme olivat paikalliset asiantuntijat. Tässä kolme esimerkkiä.

KOHDE: KOLONIVÄGEN

Omakotitalojen ympäröimän katualueen keskellä sijaitseva laaja istutusalue, jossa kasvualustan vaihdolla on saatu hyviä tuloksia hulevesien hallintaan ja paikalla olleiden katupuiden selvästi parantuneeseen kuntoon. Esittelijänä David Zinders, joka työskentelee hulevesikaturakenteita Tukholman  kaupungille toteuttavassa yrityksessä.

Aiemmin alueen ongelmana olivat asuintalojen kellareihin valuvat vedet ja tiivistynyt maa. Viheralueella oli monilajinen puusto, joka säästettiin.

Vuonna 2017 vanha kasvualusta poistettiin 60 sentin syvyydeltä ja puiden juuristo hoidettiin leikkaamalla juuret poikki noin metrin etäisyydeltä rungosta. Tilalle vaihdettiin kasvualustaseos, jossa on neljännes biohiili-kompostia ja loput sepeliä. Myös hulevesirakenteet tehtiin ja joitain uusia puita istutettiin samassa yhteydessä. Seuraavana kesänä puiden ympärille istutettiin mm. koivuangervoja nurmikon sijaan.

Muutoksen jälkeen kaikki ympäröivältä katualueelta tulevat hulevedet johdetaan biohiili-sepelikasvualustaan. Mahdollinen ylivuoto johdetaan hulevesiverkostoon.

 

KOHDE: LÄNTINEN NORRA DJURGÅRDSSTADEN

Uusi, edelleen rakentuva ekologinen kaupunginosa on suunniteltu niin, että alueella syntyvät hulevedet ovat viheralueiden kasvien käytettävissä. Toisaalta alueen sivulla virtaavan joen vedenlaatua halutaan parantaa suodattamalla hulevesiä.”Vesiviisaat” ratkaisut voi havaita kaikkialla modernissa Norra Djurgårdstadenissa, vaikka varsinaiset rakenteet ovat suurelta osin näkymättömissä. Oppaanamme toimi alueen kaavasuunittelusta vastannut maisema-arkkitehti Gösta Olsson. Ramboll Ruotsi on tehnyt paljon suunnittelua alueelle, ja heiltä mukanamme oli maisemasuunnittelija Ella Uppala.

Alueen kasvillisuus on todella näyttävää, ja laajoja perenna- ja koristeheinäistutuksia on käytettyrunsaasti niin katu- kuin korttelialueilla. Monilajisuutta korostaa vaihteleva pikkupuiden ja pensaiden käyttö perinteisten katupuiden lisäksi. Erilaisia läpäiseviä kasvualustoja on käytetty alueen kaikilla istusalueilla, vaikka ne eivät toimisi varsinaisena hulevesien suodatusrakenteena.

Katupuiden kantaviin biohiilikasvualustoihin johdetaan hulevesiä koko alueella. Katukuvassa ne näkyvät tyylikkäinä Corten- teräksestä valmistettuna kansina ja kasvualustan ilmastuskaivoina. Myös korttelipihat on suunniteltu osana toimivaa vesienkäsittelyä ja hulevesiverkostoa.

Alueella sijaitsee katu- ja kattovesien käsittelyyn erilaisia biosuodatusalueita ja hulevesipainanteita, jotka omalta osaltaan lisäävät alueen viihtyisyyttä. Kasvualustat on valittu kasvien tarpeiden mukaan, ja esimerkiksi perennoilla niihin on lisätty selvästi enemmän hienoainesta.